• 14 maart 2017

Klaasje Postma kastelein van de Klieuw

Klaasje Postma kastelein van de Klieuw

Actrice Klaasje Postma vertolkt de rol van Tjerkje Huitema, uitbaatster van cafe de Klieuw in het muziektheaterstuk Elk Sines. Elk Sines is een muziektheatervoorstelling over de familie Huitema op de locatie van Hidaard en speelt van 14 tot en met 24 september. Het cafe in the middle of nowhere was jarenlang een begrip in Friesland dankzij Tjerkje Huitema, zij zwaaide de scepter van 1961 tot en met 1989.

Regisseur Ypy Zysling is blij met hoofdrolspeler Klaasje voor Elk Sines. ‘Toen we Klaasje Postma vroegen voor de rol van Tjerkje en ze het script had gelezen, was ze meteen enthousiast en noemt het een grote uitdaging om in de huid te kruipen van deze vrouw’. Vorige maand waren de audities voor de broers Fonger, Lammert en zus Anne en de andere acteurs. ‘We hebben de cast compleet en kunnen nu los met de repetities’. De eerste staat gepland op 23 maart in It Readhus in Reahus.

Klaasje Postma

Klaasje Postma begint haar loopbaan in het onderwijs. Vanaf 1978-2006 is ze werkzaam geweest als vaste actrice bij het professionele toneelgezelschap Tryater te Leeuwarden.
Het merendeel van de voorstellingen speelde ze in Friesland. Ze speelde diverse dragende rollen zoals: “Nora”, van de schrijver Henrik Ibsen, “De knecht van twee meesters”, van Carlo Goldoni, “De kersentuin” van Anton Tsjechov, “King Lear”, “Richard de Derde”, “Romeo en Julia”, “Midzomernachtsdroom” van William Shakespeare.
Eén van de laatste stukken die ze bij Tryater speelde was Rolling Home een stuk over haar moeder. Dit heeft ze zelf geschreven en meer dan 150 keer gespeeld, waaronder een aantal voorstellingen in Canada. Ook speelde ze in verschillende films van Pieter Verhoeff, De Dream, Nynke en De Vuurtoren.